Novi iskoraci u međimurskom školstvu

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja sa županom o novim iskoracima u međimurskom školstvu

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravili su danas Momir Karin, pomoćnik ministrice za odgoj i obrazovanje te Vera Šutalo, voditeljica službe za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Tom su prigodom odradili radni sastanak sa svojim domaćinom Matijom Posavcem i suradnicima u Maloj vijećnici Međimurske županije s naglaskom na ključne teme razgovora, mrežu dječjih vrtića na području Međimurja, prijava na natječaj ministarstva za opremanje škola, ali i činjenice kako će Međimurje skoro dobiti svoje centre kompetencija.

Istom su nazočili i predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimir Posavec uz voditeljicu Službe za društvene djelatnosti Nives Kolarić Strah, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, predstavnici Grada Čakovca, zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović i pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove gospodin David Vugrinec, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić, zamjenica ravnatelja Sandra Oslaković i pomoćnik za sestrinstvo Neno Škvorc, te ravnateljica Dječjeg vrtića „Cipelica“ Čakovec Gordana Šoltić Siladi.

Pomoćnik ministrice: „Iz međimurskog predškolskog sustava ostale sredine mogu učiti“

Kako je istaknuo međimurski župan, naglasak posjeta pomoćnika ministrice stavljen je na jedan novi standard, otvaranja dječjeg vrtića u krugu Županijske bolnice Čakovec kojoj je Međimurska županija osnivač, a koji bi bio namijenjen za zaposlenike zdravstvenih ustanova. „Ima puno razloga i prednosti zašto je to dobro i korisno, ne samo za okolicu grada Čakovca, već i za cijelu županiju, ali i za naše liječnike kojima bi olakšali rad, te odluku da ostanu u Međimurju“, objasnio je Posavec, dok pomoćnik ministrice dodao da ovakvi inovativni i jedinstveni projekti itekako imaju podršku resornog ministarstva. „To je nešto što bi  trebalo biti za primjer drugim sredinama kako se predškolski odgoj treba organizirati. Znate da je upravo predškolski odgoj naznačen kao vrlo bitna komponenta zbog toga što upravo roditelji koji napuštaju našu zemlju, naglašavaju da treba drugačije organizirati naš predškolski odgoj. U Međimurju se i to mijenja, uz sva ulaganja i projekte koje imaju u obrazovanju“, naglasio je Karin, ali i dodao da se Međimurska županija pokazala kao odgovorna i aktivna u svim segmentima vezanima za odgoj i obrazovanje, posebice kroz prijave na projekte i suradnju. „Često dolazimo u neku županiju da pomognemo, ovdje možemo čak i nešto naučiti, kako se brine o svojoj djeci i kako se brine o sustavu. Stoga mi je uvijek drago da ja koji dolazim iz druge sredine iz razine ministarstva mogu vaša iskustva prenijeti na neke druge sredine“, zaključio je. „Svjesni smo potrebe za vrtićem i kadrovske situacije, te da moramo napraviti vrtić, da složimo jednu dodatnu vrijednost zaposlenicima da žele ostati raditi u našoj ustanovi, ali i u Međimurju. Tako je krenula inicijativa da u sklopu bolnice imaju mogućnost smještaja djeteta predškolske dobi, to moram reći da je prva inicijativa u Hrvatskoj što se tiče javnih ustanova i formiranja vrtića“, dodao je na temu ravnatelj bolnice.

6 međimurskih škola u eksperimentalnom programu „Škola za život“

Iskorištena je prilika da se istakne i doprinos Međimurske županije, odnosno osnovnih i srednjih škola čiji je Županija osnivač, u uključenju u eksperimentalni program „Škola za život“. U tom će programu na razini Republike Hrvatske biti oko 60 škola, a Međimurska županija činit će 10% novog programa s aktivnom prijavom i sudjelovanjem 4 osnovne i 2 srednje škole. „U tom programu sudjeluju učenice i učenici, ali i njihovi profesori, s kojima se radi na način da ostanu motivirani, da im se osigura korisnije i suvislije obrazovanje koje će ih osposobiti za svijet rada i spremiti za život. To podrazumijeva i dodatno opremanje škola, besplatni internet, učenicima osigurava tablete, dakle sve u svemu stvaranje škola za 21. stoljeće, jednog potpuno novog sustava obrazovanja, uz ulaganja u kadrove kao i u trenutno stanje škola kao institucija. Iz Međimurja su se prijavile osnovne škole iz Murskog Središća, Donje Dubrave, Orehovice i Svete Marije te Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog“, objasnio je međimurski župan i istaknuo nadu kako će upravo sve prijavljene škole napredovati novim programom, te dodao da se očekuje novi zakon o odgoju i obrazovanju i zakon o strukovnom obrazovanju koji Međimurju daje dvije nove mogućnosti, jedna je da se prijave na natječaj novi centri kompetencija, za informatiku, ugostiteljstvo i turizam, te stvore uvjeti da se nastavi s izgradnjom OŠ Pribislavec za što su već osigurana sredstva u državnom Proračunu. Ujedno Međimurje čeka odobrenje projekta metalske jezgre vrijednog 36 milijuna kuna koji je u posljednjem stadiju evaluacije.

Nakon odrađenog sastanka, delegacija je posjetila dječji vrtić koji će provoditi redoviti program predškolskog odgoja u prostorijama Županijske bolnice Čakovec, ali i Županijsku bolnicu Čakovec.

(mg)