ROMSKA NOŠNJA

djevojka pleše tradicionalni ples

Mali je broj ljudi upoznat s osnovnim obilježjima romske kulture i stvaralaštva. Danas nošnja nije više originalna, jer su tijekom stoljetnih migracija usvojili neke elemente drugih društvenih zajednica.
Cvijeće i crvena boja obilježja su tradicionalne odjeće Roma diljem Istoka, od Indije i Irana pa sve do Balkana, no oni nisu karakteristični samo za Rome.1491-skirt-peacockskirt
Crvena je značajna boja koja je nazočna u obredima vjenčanja, ali nije simbol ljubavi, kao što se to govori u poetskim opisima Roma, već je simbol pojedinačne žrtve za kolektivno blagostanje.
Romska tradicionalna nošnja muslimanskih Roma su dimije ili shalvare. Od istog materijala se šiju dimije (najčešće od 10-12 m) i jelek te se ispod jeleka oblači tanka bijela svilena košulja. Dimije (Shalvare) su najvjerojatnije donijeli iz Turske.
Šalvara potječu iz Srednje Azije iako su dio nacionalne nošnje Pakistana i Pundžaba (zapadna Indija). U Pakistanu tvrde da su Pathani, Salvar i Kamiz (dimije i Gandi-košulja) prenijeli u Pakistan iz Srednje Azije…preko Afganistana.

Osim dimija tradicionalnom romskom nošnjom se smatraju duge suknje i haljine bogate volanima cvjetnog šarenog uzorka, ogromne marame s dugim resama, cvijeće ili dukati u kosi i oko vrata te košulje ili bluze širokih rukava ukrašenim čipkom. Za neke Romkinje, nošenje duge suknje i marame stvara sigurnu sredinu, izraz je poštovanja i časti prema obitelji, rodbini i grupi, što predstavlja priliku za žene da odluče tko je vrijedan poštivanja, a tko ne. Još i danas Romkinje iz Finske nose svoju tradicionalnu nošnju i njima je sramota biti u drugo odjeću pred obitelji ili ići vani.

Nekada su Romi svojim lutanjem, selidbama, vještini u plesu, šarolikom i slikovitom nošnjom, svojim gatanjem i magijama izazivali pažnju znatiželjnika/ca.
Ali, jedna stvar je tipična za sve Rome iz cijeloga svijeta . To je da su sve nošnje koje su napravili drugačijih boja i nacrta, platna imaju velike nabore na haljini i duge su do gležnja, ukrasni rupci/marame, sve žene su ukrašene s biserjem, narukvice, prstenjima, zlatnicima i vrlo velikim naušnicama, itd. Muškarci nose, bijele ili plave košulje. Preko košulje, nose crni prsluk, također nose hlače crne boje s čizmama do koljena. Remen oko struka i šešir su važni detalji. Romi nemaju istu tradicionalnu nošnju jer preci kako su putovali po svijetu i tamo gdje su nastavili živjeti pokupili su detalje iz tog kraja.
Romske šarene suknje sa volanima sada su postale moderni trend i nose svi bez obzira na nacionalnost. Ali mnogi Romi ne odijevaju tradicionalnu odjeću, što zbog diskriminacije, što zbog civilizacije tj. uključivanja u društvo. Mlađe generacije ne odijevaju romsku nošnju zbog asimilacije, žele biti ravnopravni sa svojim vršnjacima. Unatoč velikim preprekama, Romi su uspjeli sačuvati svoj jezik, nošnju i neke od običaja koje i danas Romi u Republici Hrvatskoj njeguju.
Romska kultura sadrži brojne elemente kulture zemalja kroz koje su prolazili. Prilikom migracija negdje su se Romi zadržavali dulje, a negdje kraće. Kako se Romi međusobno dijele po vjeroispovijesti te imaju različite običaje tako njeguju i različite običaje ovisno o mjestu stanovanja kao npr. Romi iz Prizrena, Romi iz Skoplja, Romi iz Niša, Romi iz Rumunjske, Romi iz Rusije, Romi iz Finske, Španjolske i dr.