Bilo bi bolje da se prosvjed ne održi

POZIVAJU NA DIJALOG

PREDSTAVNICI ROMA Matjaš Oršuš i Elvis Kralj: ‘Bilo bi bolje da se prosvjed ne održi’

– Ne vidimo što će prosvjed dobroga donijeti. Dapače, mislimo da će samo dodatno zaoštriti situaciju. Bilo bi puno bolje da sjednemo i razgovaramo – kažu

Kako se približava prosvjed „Za normalan život“ sve je više reakcija. Dio stanovnika Pribislavca pokrenuo je ovu inicijativu kako bi upozorili na probleme u odnosima s pojedincima iz romske zajednice.

Potom je s druge strane najavljena mogućnost protuprosvjeda, a oglasio se i Europski centar za prava Roma tražeći objašnjenje zbog čega lokalne vlasti podupiru održavanje prosvjeda. Našem portalu obratili su se Matjaš Oršuš i Elvis Kralj kako bi pojasnili stavove romske zajednice i založili se za dijalog.

Na nedavnim izborima za županijsko Vijeće romske nacionalne manjine lista Saveza Roma RH Kali Sara, koju ste predvodili, osvojila je svih 25 mjesta?

– Takav rezultat još nije zabilježen otkako se bira vijeće na županijskoj razini, odgovara nositelj liste Matjaš Oršuš.

– Pred četiri godine bio sam samo vijećnik i odmah na početku tog saziva zamolio sam tadašnjeg predsjednika Željka Baloga da idemo raditi, jer su i onda problemi postojali, ali nisu bili izraženi kao sada. Međutim, naše vijeće, nažalost, nije funkcioniralo, između ostaloga jer je Balog u više navrata odlazio raditi u inozemstvo, a istovremeno je uredno primao plaću kao zamjenik načelnice u Općini Pribislavec. Upozoravao sam na to i kao vijećnik Županijske skupštine, ali se ništa nije poduzimalo.

U isto vrijeme, kao predsjednik romskog vijeća na razini Općine Nedelišće te u suradnji s našim saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i Savezom Roma Kali Sara, pokazao sam da možemo pomoći u svim romskim naseljima. Ljudi su vidjeli da želimo dobrobit, ne želimo probleme, pomažemo oko obrazovanja, pa smo tako dobili njihovo povjerenje i zato su nas podržali na ovim izborima.

Što će se pod Vašim vodstvom promijeniti u radu Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije?

– Želimo otvoriti dijalog sa svima, uključiti mlade, pokazati Romima i većinskom stanovništvu da namjeravamo surađivati i zalažemo se za red i rad po svim romskim naseljima, naglašava Oršuš.

– Iako svugdje postoje problematični pojedinci, mi smo u Paragu pokazali da se možemo nositi s problemima, imamo dobru suradnju s mještanima Trnovca i načelnikom Općine Nedelišće Darkom Daniom. Na taj način želimo graditi bolje odnose u svim sredinama gdje postoje romska naselja i zato ćemo, čim budemo registrirani, zatražiti da se na tim područjima sa svim čelnicima lokalne samouprave vodi kontinuirana komunikacije, kakvu očekujemo i s međimurskim županom Matijom Posavcem.

Trebat će nam malo vremena da se posložimo, uostalom i vlade dobivaju 100 dana da se u potpunosti organiziraju – rekao je.

– Vijeće je samo savjetodavno tijelo, nadovezuje se Elvis Kralj. Mi možemo dati samo mišljenje kako jedinice lokalne samouprave trebaju djelovati u odnosu prema romskoj nacionalnoj manjini i zato se zalažemo da komunikacija bude redovita, što dosad nije bio slučaj. Uglavnom se sve svodilo na prepucavanje po medijima što je vodilo dizanju tenzija i razvijanju predrasuda. U posljednje vrijeme ipak ima pozitivnih pomaka, sve više Roma se zapošljava i sve više ih odlučuje ne živjeti od socijalne pomoći, jer su vidjeli da od toga nema života.

Mi ne tražimo ništa više od onoga što predviđa Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Želimo da se podrži i financira rad našeg vijeća te da nam se osigura adekvatan prostor u kojem bi normalno djelovali – rekao je Kralj.

Kakvo je Vaše mišljenje o najavljenom prosvjedu „Za normalan život“?

– Bilo bi najbolje da se taj prosvjed ne održi, jer ne vidimo što će dobroga donijeti. Dapače, mislimo da će samo dodatno zaoštriti situaciju. Smatram da bi bilo puno bolje da sjednemo i razgovaramo, kaže Oršuš.

Ipak, mislite li da stanovnici Pribislavca koji su ga inicirali imaju pravo? 

– Mi ne možemo podržati stav da se kroz prosvjed okrivljuje cjelokupna romska zajednica i osuđujemo takav pristup, ističe Elvis Kralj.

– Stanovnicima Pribislavca dajem za pravo,  jer nisu imali nikakav oslonac niti otvoreni dijalog s predstavnikom romskog naselja da do takvih problema ne dođe. Željko Balog je imao priliku obratiti se svojim Romima, održati sastanke s njima, pozvati ih na red i disciplinu, ali to nikada nije učinio. Budući da se radi o osobi koja je najviše pozicionirana u romskoj zajednici ovdje u Međimurju mi ćemo tražiti da snosi moralnu i političku odgovornost te podnese ostavku na mjesto zamjenika načelnika Općine Pribislavec.

Balog je svakako najodgovorniji, jer su se problemi događali na njegovom terenu, njegova je glasačka mašinerija bila u pitanju i on je taj koji je trebao urediti stvari unutar svoje romske zajednice koju zastupa. Međutim, dobro znamo da njega nema, ne javlja se na telefon, ne dolazi redovito na posao, a uredno dobiva plaću. On je prvi koji je digao hajku protiv institucija kada se išao osobno sukobljavati s policijom. Ali zbog toga se ne može prosvjed usmjeravati protiv cijele romske zajednice, jer ni svi mještani romskog naselja u Pribislavcu nisu krivi zbog pojedinaca koji krše javni red i mir i narušavaju dobrosusjedske odnose.

– Zašto bi svi mi ispaštali, a ključ problema je romsko naselje u Pribislavcu gdje smo imali čovjeka s najvišom funkcijom, pita se Oršuš.

– Mi također želimo sigurnost, posebno za svoju djecu među koju se sada uvukao strah i pričaju samo o prosvjedu, što ranije nije bio slučaj. Većinu problema koji se događaju izazivaju pojedinci koji su dobro poznati nama Romima, policiji i načelnicima. Kriv je i sustav koje ne funkcionira dobro, jer policija odradi svoj dio posla, a kada to dođe do sudova zakoni su takvi da se neka djela ne sankcioniraju kako bi trebala.

Romi prigovaraju da ih se ne zapošljava, ali teško je očekivati pomake na tom planu bez adekvatnog obrazovanja?

– Slažem se da je malo Roma s fakultetskim obrazovanjem, potvrđuje Oršuš, ali gotovo sva naša djeca završavaju osnovnu školu, a mnogo njih i srednju. Primjerice, među njima je veliki broj školovanih medicinskih sestara i njegovatelja, ali samo je dvoje zaposleno, nijedan u našoj Županijskoj bolnici. Tako je i u mojoj obitelji jedna kćer tražila posao ovdje, a kad ga nije dobila preselila je u Sloveniju gdje se zaposlila u jednoj tamošnjoj bolnici. Nadam se da će druga kćer, koja trenutno studira, uspjeti pronaći posao ovdje.

U doba krize nije bilo posla ni za Hrvate, govori nam Kralj, pa su se Romi još teže zapošljavali i djelomično su izgubili povjerenje u sustav. Danas imamo oko 800 mladih Roma koji su u posljednjih deset godina završili srednju školu ili neki tečaj, ali ne mogu dobiti posao. Svjedočimo tome da se u našoj zemlji radna snaga sve više uvozi, pa smatram da bi država i lokalna samouprava trebali dati prioritet zapošljavanju Roma – završio je Oršuš.

Miljenko Ovčar, 20.05.2019

preuzeto od eMEĐIMURJE