Medijatori kao spona između institucija i romske zajednice

U sklopu projekta “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu” koji se implementira uz podršku CARE International Balkans, zaposlena su dva romska medijatora i jedna medijatorica, koji će u Tuzli, Sarajevu, Vukosavlju i Prnjavoru raditi na povezivanju Roma i lokalne vlasti, te raditi na rješavanju problema sa kojima se ova nacionalna manjna svakodnevno susreće.

Medijator su od velike važnosti u romskim zajednicama jer su oni ti koji ulaze direktno u zajednice i razgovaraju o problemima sa kojima se susreću Romi i Romkinje i rade na rješenju tih problema. Oni su spona između institucija i romske zajednice – rekao je jedan od romskih medijatora, Mišo Mirković.

Osnovna ideja projekat je da jača samopouzdanje Romkinja. One će kroz ovaj projekat biti osnažene da ostvare svoje pravo na zdravstvo, obrazovanje i život bez nasilja. Plan je da se Romske ženske organizacije i Romkinje umreže, kako na regionalnom tako i na evropskom nivou, što predstavlja mogućnost zajedničkog učenja i rješavanja višegodišnjih problema.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Udruženjem žena Romkinja Bolja budućnost iz Tuzle, Ženskim romskim centrom „Bibija“ iz Srbije i Centrom za romske incijative Nikšić iz Crne Gore.

(portal-udar.net)