SRAM NAS BILO: Podgoričke mame izbjegavaju škole u koje idu ROMSKA DJECA!

Nedavno brutalno premlaćivanje dječaka romske nacionalnosti u Podgorici od strane dvojice mladića, izazvalo je burne reakcije i opću osudu javnosti građana, institucija i organizacija. Ipak, koliko su upravo svi oni zajedno, a najprije roditelji, krivi za diskriminaciju romske djece, a time posredno i za ovaj događaj?

Da li smo licemjeri koji, sa jedne strane, javno osuđuju diskriminaciju Roma, a sa druge – ne želimo romsku djecu u blizini svoje djece?!

U grupi Udruženja roditelja na Facebooku, jedna mama iz Podgorice postavila je pitanje u vezi “iskustava” drugih mama sa romskom djecom u Osnovnoj školi “Savo Pejanović”.

Ova mama kaže da je svoju kćer upisala u OŠ “Savo Pejanović” u centru grada, u kojoj, kako navodi, ima “dosta romske djece”. Po njenim tvrdnjama, upravo iz tog razloga, njene susjede nisu upisale djecu u ovu školu.

Činjenica da jedna majka u Podgorici uopće postavlja ovakvo pitanje, kao i neke od reakcija, govore mnogo više od svih priopćenja i deklaracija.

Naši mali sugrađani, romska djeca, kojima je život rođenjem dodijelio lošije karte, umjesto podrške i pomoći svih nas, već na svojim prvim koracima, nailaze na odbacivanje i izbjegavanje. I tu ne mogu pomoći deklaracije niti projekti.

Drage mame, i romska djeca su – samo djeca! Ne morate svoju djecu sklanjati od romske djece. Morate svoju djecu učiti da budu humani, solidarni i da pomognu onima kojima je pomoć potrebna! U tom smislu, boravak vaše djece u istoj učionici sa romskom djecom, može samo koristiti svima!

romi

VP.me