Reiner: Romi već stoljećima s Hrvatima dijele sudbinu, dobro i zlo

Sa svečanog obilježavanja Svjetskog dana Roma u petak u Mimari, predstavnici romske zajednice u Hrvatskoj upozorili su na i dalje težak položaj Roma te poručili kako od nove Vlade očekuju da u tom smislu učini iskorake, dok je godišnju nagradu Saveza Roma ‘Kali Sara’ dobio rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

Očekujem od naše nove Vlade da napravi iskorak u radu s romskom zajednicom što do sada još uvijek nismo vidjeli’, rekao je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Država je, priznaje Kajtazi, uložila posebne napore da poboljša položaj Roma.

‘Imamo zakone i institucije koji se brinu o položaju nacionalnih manjina, posebno Roma, a podršku prate i nacionalne strategije te strateški dokumenti, ali ipak nedostaje političke volje da se zacrtano i ostvari’, rekao je.

Socijalna isključenost, diskriminacija, stanovanje te nezaposlenost, središnji su problemi s kojima se Romi susreću u Hrvatskoj, kaže Kajtazi.

Romska manjina već stoljećima s većinskim hrvatskim narodom dijeli sudbinu, dobro i zlo

‘Pozitivan pomak u odnosu društva prema romskoj manjini u Hrvatskoj je nepobitan i to dobrim dijelom zahvaljujući incijativama koje dolaze upravo iz romske zajednice’, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Slaže se kako su problemi romske manjine u Hrvatskoj značajni no, dodaje, to su problemi hrvatskog društva u cjelini, apostrofirajući u prvom redu visoku nezaposlenost, nizak životni standard te siromaštvo. Romska manjina, kazao je Reiner, već stoljećima s većinskim hrvatskim narodom dijeli sudbinu, dobro i zlo na ovim prostorima. Ukazao je i na potrebu uzajamnog poštovanja, tolerancije, dijalog i suradnje kao obilježjima slobodnog naprednog društva kakvo Hrvatska mora biti.

Istaknuo je da se Republika Hrvatska već u prvim danima uspostave države i demokratskog sustava Ustavnim zakonom o ljudskim pravima i slobodama te o pravima etničkih i nacionalnih zajednica i manjina opredjelila za punu zaštitu pripadnika nacionalnih manjina.
‘To su standardi koje smo sami postavili i ispod kojih nećemo ići’, rekao je predsjednik Sabora Reiner.

Dodao je kako se ne može spriječiti da grupice tvrdokornih nacističkih huligana izvikuju protiv pripadnika pojedinih nacionalnih manjina, no, naglasio je, može se i mora spriječiti da takvi stavovi i ponašanje ne prevladaju u društvu te ne eskaliraju u fizičko nasilje protiv ‘drugih’ i ‘drugačijih’.

‘Zastupniku Kajtaziju hvala jer smo zajedničkom inicijativom uredili stratište Roma na Uštici kod Jasenovca. I ovih ćemo dana posaditi ponovno cvijeće. I Jasenovac i Uštica moraju blistati kao rajski vrt, radi naše povijesti, radi našeg danas i sutra’, poručio je zagrebački gradonačelnik i izaslanik predsjednice republike Milan Bandić.

Na svečanosti je dodijeljena i Godišnja nagrada Saveza Roma ‘Kali Sara’, a dobio ju je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras koji je, istaknuto je, dokazani prijatelj romske zajednice u Hrvatskoj.

Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na prvi Svjetski kongres Roma koji je održan 8. travnja 1971. u Londonu koji je rezultirao usvajanjem odluka o romskoj zastavi, himni ‘Đelem, Đelem’ te romskog jezika.

HINA