SAD JE VRIJEME DA SE PODUZME PUNA ODGOVORNOST

Predstavljamo izveštaj predstavnice Roma u Evropskom Parlamentu, Soraye Post, koji se odnosi na položaj Roma od strane Europskih vlada i kršenje njihovih ljudskih prava. Izveštaj pokazuje da se Europa nije baš proslavila u inkluziji ove najbrojnije manjine na Kontinentu. Izveštaj o raširenom anticiganizmu u Europskom društvu, urađen je na inicijativu Soraye Post i predstavila ga je prošle tjedan ispred Libe Komiteta.

Romkinja Soraya Post parlamentarka u EU iz Švedske,  poručuje da Europa mora priznati neuspjeh u integraciji Roma.

Fokus izvještaja je prvi ove vrste o široko rasprostranjenom ciganizmu. Ono što ja želim da predstavim je uzrok isključenosti i zašto postoji stigmatizacija Roma. Ovakva situacija je u svakoj od država članica. Recimo u Švedskoj koja je vrlo bogata i razvijena zemlja 80% Roma je nezaposleno. Nikada nismo prepoznali anticiganizam On postoji i na osobnom i na lokalnom nivou   srukturni je i veoma star. Mislim da je ovdje od kako su Romi stigli u Europi prije 800 godina.

Europa mora da prepozna svoju grešku. Države članice to moraju prepoznati. Ja sam također Romkinja i znam da sam rođena osuđena, zato što postoji toliko puno predrasuda i toliko toga protiv mene upravo zbog mojeg podrijekla. Sada je vrijeme da se poduzme puna odgovornost za ove ljude. Niko ne želi biti siromašan, niko ne želi da živi kao stoka, svi žele da njihova djeca idu u školu, niko ne želi da živi bez struje i vode.

Ako želimo biti ponosni građani Europe, to nećemo biti sve dok 10-12 miliona Roma žive potpuno isključeni od svega.

Libe komitet, parlamentarna grupa u Europski parlament, koji se sastoji od saveza socijalista i demokrata čiji je član Soraja Post, usvojio je ovo izvješće, a parlamentarci će uskoro raspravljati o tome u Europskom parlamentu.

 

Ramiza Memedi