TKO SE BOJI BIJELOG ČOVJEKA?

„Miranda – holokaust Roma. TKO SE BOJI BIJELOG ČOVJEKA?“: NSK uključena u međunarodnu turneju izložbe o holokaustu Roma

Through-Mirandas-Eyes-poster_NSKWebUoči Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se prema odluci Opće skupštine Ujedinjenih naroda svake godine obilježava 27. siječnja, u parlamentu Republike Finske u Helsinkiju 26. siječnja 2017. godine najavljena je međunarodna turneja izložbe Miranda – holokaust Roma. TKO SE BOJI BIJELOG ČOVJEKA? (Miranda – the Roma Holocaust. WHO’S AFRAID OF THE WHITE MAN?) u organizaciji finske kreativne udruge za umjetnost i kulturu DROM. Autor je izložbe predsjednik udruge DROM Veijo Baltzar, koji je ujedno savjetnik za kulturu predsjednika Republike Finske, te je jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika. U sklopu najavljene turneje, krajem lipnja 2017. godine domaćin izložbe bit će i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Izložba je od 2012. godine do danas putovala po Finskoj, a tijekom sljedeće dvije godine činit će središnjicu međunarodnoga putujućeg projekta Kroz Mirandine oči 2017. – 2018. (Through Miranda’s Eyes 2017–2018, TME), za ostvarenje kojega su osigurana sredstva iz programa Europske unije Europa za građane te iz kulturnih fondova Švedske i Norveške. Izložba Miranda – holokaust Roma. TKO SE BOJI BIJELOG ČOVJEKA? bavi se tihim genocidom Roma za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a tijekom njezine turneje po Finskoj, u sklopu koje je od rujna 2013. do ožujka 2014. godine bila postavljena i u Nacionalnome muzeju Finske, razgledalo ju je približno milijun posjetitelja.

Cilj je projekta Kroz Mirandine oči potaknuti međukulturni dijalog te na primjeru u javnosti nedovoljno spominjanoga holokausta Roma na nov način sagledati europsku povijest kako bi se spriječilo ponavljanje njezinih mračnih dijelova. Predstavljajući Mirandu kao romsku Anu Frank, Miranda – holokaust Roma. TKO SE BOJI BIJELOG ČOVJEKA? svojim je inovativnim načinom postavljanja, dosadašnjim uspjehom u javnosti, kao i zbog činjenice da predstavlja prvu izložbu o holokaustu Roma čiji su autori sami Romi, dosad postigla izrazitu međunarodnu prepoznatljivost.

Tijekom njezina međunarodnog predstavljanja u sklopu spomenutoga šireg projekta Kroz Mirandine oči ova vrijedna izložba bit će postavljena i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a osim Hrvatske, posjetit će i Albaniju, Argentinu, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Island, Latviju, Mađarsku, Norvešku, Njemačku, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku, Švedsku, Ukrajinu te Veliku Britaniju. Vrhunac izložbe predviđen je u proljeće 2018. godine, kada će biti postavljena u Europskome parlamentu u Bruxellesu.