U zagrebačkom naselju Sveti Klari dijele letke protiv doseljavanja Roma

Letcima i peticijom sad, a “kad kucne čas i prosvjedima”. Roma u njihovu naselju neće biti, odlučni su stanovnici Svete Klare, koji su “dobili dojavu” da Grad upravo u njihovu kvartu, točnije u Sisačku ulicu, planira naseliti pripadnike manjine.

Stanovnici Svete Klare bune se jer grad Zagreb u njihovo naselje želi doseliti Rome. Dijele letke po sandučićima, pokrenuli su peticiju, prijete i prosvjedima. A Romi se u Svetu Klaru uopće ne žele doseliti – kažu da im ne treba dodatna getoizacija. Pobuna sa svih strana, a u gradu nitko ne želi potvrditi da plan o naseljavanju Roma uopće postoji.

Ova šikara koja tek povremeno služi i kao divlje odlagalište otpada trebala bi navodno biti dom desecima romskih obitelji, barem je to za sada samo glasina o planovima Grada Zagreba koja je itekako uzrujala anonimnog autora ovog letka koji kruži kvartom.

Na letku piše stop naseljavanju Roma i njihovoj getoizaciji. Tko bi koga diskriminirao i getoizirao fino je ilustrirao obojivši pridošlicu tj. Roma u crveno, a ostatak domicilne zajednice u bijelo i pod zajedničkim kišobranom.

O tome ćemo kad za to dođe vrijeme – kratko je poručio gradonačelnik Milan Bandić upitan planira li se Rome naseliti u Klaru, a neslužbeno doznajemo da se Zagreb, u sklopu Nacionalne strategije za uključivanje Roma Vlade Republike Hrvatske koja se mora provesti do 2020. godine, obvezao na osiguravanje područja na koje će Romi nesmetano moći doći, a na kojem će im biti osigurani i stambeni objekti.

Predsjednik udruge Roma Zagreba i zagrebačke županije tvrdi da naseljavanje velikog broja obitelji u jednu četvrt nije dobra ideja.

” Recimo po dvojicu staviti u jednu četvrt, dvije-tri obitelji dosta, to bi tako trebalo ići da se “motiviraju” s većinskim narodom. To bi onda bilo dobro i za državu, i za narod i za Rome”, kaže Alija Mešić iz udruge Roma.

Kao komentar na širenje diskriminatornih letaka predstavnik romske zajednice Alija Mešić samo se nasmijao i ističe, “Romi nisu nigdje dobrodošli, nigdje gospođo”

E.M