Otvoreno novo dječje igralište za igru, rekreaciju i druženje

U slavonskombrodskome romskome naselju “Josip Rimac”, u ponedjeljak 6.lipnja.2016 god. službno je otvoreno novo dječje igralište, za koje je Grad osigurao pripremu terena, a Unicef uložio 83.000 kuna u opremanje s ciljem da djeci na ovom gradskom području bude osigurano mjesto za igru, rekreaciju i druženje.

U romskome naselju u kojemu živi oko 500 djece pripadnika  romske nacionalne manjine, igralište je otvoreno i osmišljeno u sklopu projekta “Krenimo zajedno”, koji je bio pokrenut s ciljem povećanja broja romske djece uključene u osnovnoškolsko obrazovanje, a od ove godine je proširen i na predškolsko obrazovanje.

Kao grad – prijatelj djece već godinama sustavno radimo na stvaranju što kvalitetnijih uvjeta života za svu djecu s područja grada, s posebnim naglaskom na onu koja se nalaze u najranjivijoj skupini. Upravo zato već godinama razvijamo uspješnu suradnju s UNICEF-om kroz različite projekte. Veselje djece koje se ovdje može vidjeti dovoljan je dokaz opravdanosti ulaganja u to igralište – rekao je zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić

Za program uključenja djece romske nacionalne manjine u obrazovni sustav u Slavonskom Brodu  Unicef je u protekle dvije godine uložio 795.000 kuna. “Djeca nacionalnih manjina iz ruralnih područja nemaju jednake startne pozicije i to je ono što nastojimo izjednačiti”, vjerujemo da je ovo teren na kojem ćemo nastaviti graditi prilike za bolju budućnost djece iz najranjivijih obitelji – istaknula je Valentina Otmačić, predstojnica ureda Unicefa za Hrvatsku.

Izgradnja igrališta vezana je uz projekt izgradnje društvenog centra u naselju, a kao podršku na putu ka ostvarenju tog cilja UNICEF osigurava edukaciju o apliciranju za sredstva iz fondova Europske unije, u koju su uključeni predstavnici romske zajednice, Razvojne agencije Grada i OŠ “Hugo Badalić”.

U cilju poboljšanja kvalitete života u naselju “Josip Rimac”, sljedeći veliki projekt je izgradnja je društvenog centra, te završetak legalizacije samog naselja, koje je izgrađeno na državnom zemljištu. Pomaci koji se događaju ohrabrujući su za romsku zajednicu naglasio je predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda, g-din Milan Mitrović.

“Sada je prioritet rješavanje problema legalizacije kuća u naselju. Za mnoge obitelji to je prevelik trošak jer višečlane obitelji žive od socijalne pomoći koja iznosi 1800 kuna, a mnogi imaju pet i više članova. Plaćanje obaveza je moguće na rate, ali uz ovako niska primanja i prvu ratu od 1000 kuna to je teško. Naravno sad je i na nama i udrugama da se aktivnije uključimo u cijeli proces i pridonesemo poboljšanju uvjeta življenja svih nas”, rekao je Milan Mitrović.

Grad Slavonski Brod zaposliti će i dva komunalna asistenta, koji bi s građanima trebali brinuti o novootvorenom dječjem igralištu, te olakšati rejšavanje komunalnih problema u naselju.

E.M

Foto:slavonski brod.hr