VIJEĆE UČENIKA O VRIJEĐANJU MALOG ROMA. ŽALOSNO JE DA SE OVO DOGAĐA U HRVATSKIM ŠKOLAMA

NACIONALNO vijeće učenika Republike Hrvatske reagiralo je na izjave učenika romske nacionalnosti koji je u suzama poručio da trpi vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

“Svi učenici u školi imaju jednaka prava, nitko nema pravo vršiti bilo kakav oblik nasilja nad učenicima. K tome, škola je mjesto nulte tolerancije na nasilje!”, poručuje vijeće u priopćenju.

Izostao roditeljski sastanak

Smatraju da nije dobro što se zbog te situacije nije održao niti jedan roditeljski sastanak te je izostala reakcija stručnih tijela škole.

“Žalosno je da se ovo događa u hrvatskim školama. Nažalost, ovo nije prvi slučaj, ima toga još, samo što je ovo izašlo u medije. Vrijeđanje učenika na nacionalnoj osnovi dosta je rašireno i ovim putem apeliramo na sve učenike da razmisle o tome kakvu sliku svojim ponašanjem šalju o sebi, svojoj školi i na kraju krajeva državi. Uvjereni smo da ovo ipak nije prava slika hrvatskih učenika i nadamo se da će se ovakve situacije znatno smanjiti i u što skorije vrijeme iskorijeniti”, poručuju iz vijeća.

“Ovakvi događaji postali normalni”

I Europska mladež izrazila je nezadovoljstvo događajima.

“Suze i izjava dječaka Enisa Omerovića, o kojima proteklih dana priča cijela Hrvatska upozorile su na loš odnos djece u školi prema Romima, ali i opći problem nasilja u školama.Prepoznavanje problema u načinu komuniciranja i međusobnog ophođenja učenika, a posebice u načinima rješavanja konfliktnih situacija,  vrlo je važan i neophodan korak svake škole koja nastoji ostvariti sigurno, poticajno i kvalitetno okruženje za sve učenike, ali i djelatnike.Vrlo je zabrinjavajuće, da dječakova razrednica, ali i ravnatelj škole u svemu ne vide veliki i težak problem, te na taj način pokazuju da su njima ovakvi događaji postali „normalni“ i da oni u tome ne vide vrlo zabrinjavajuće stanje, na koje bi trebali reagirati. Ovo su trenutci, kada stručna tijela škole moraju posebno iskazati, te svim učenicima pokazati, da žele stvoriti kvalitetno okruženje za sve učenike”, navodi se u priopćenju te dodaje kako je “prihvaćanje neprimjerenih ponašanja, zamka je koju sve škole moraju izbjeći”

Piše: D.I.
petak, 18.12.2015. 11:24