PREUZMI ODGOVORNOST

Drage, dragi,

javljamo se u ime inicijative ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’ koja se okupila ovih dana potaknuta najnovijim ubojstvima žena u siječnju i koja svoju prvu akciju organizira u subotu.
U subotu, 6. veljače planiramo akciju u Zagrebu na Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati. U 11 sati počet ćemo kredom na podu crtati obrise, koji će simbolizirati žene ubijene od strane njihovih supruga, partnera i sinova od početka 2015. godine do danas. Unutar svakog obrisa stajat će osoba s transparentom na kojem će pisati neki značajan citat iz medija o ubojstvu, koji ukazuje na propuste sustava ili prešućivanje i nijekanje društva. U 12 h bismo krenule s čitanjem proglasa.

Cilj inicijative jest ukazivati na problem i uzroke nasilja nad ženama, osvijestiti ulogu društva koje to nasilje prešućuje i odobrava te vršiti pritisak na institucije izvršne i zakonodavne vlasti RH da poduzmu sve moguće korake za umanjivanje uzroka i posljedica obiteljskog i partnerskog nasilja.

Samo u posljednjih mjesec dana ove godine dogodila su se četiri ubojstva žena koje su počinili njihovi partneri, supruzi, očevi i sinovi. U nešto više od godinu dana 16 je žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijene su žene svih generacija – kćeri, majke i bake.

U Republici Hrvatskoj svakih 28 dana jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika. Svakih 11 dana, jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug.
Prijavljeno nasilje policija pri očevidu tretira kao ‘kršenje javnog reda i mira’, često dolazi do dvostrukog uhićenja (nasilnika i žrtve). Policija prosljeđuje i agresora i žrtvu u ruke sudaca koji su prema nasilnicima blagi – daju im premale novčane i prekratke zatvorske kazne, ne izdaju potrebne zaštitne mjere ili ih neadekvatno primjenjuju. S druge strane, žrtve žene koje su preživjele nasilje tretirane su neprimjereno, suočene sa zastrašivanjem i dodatno traumatizirane. Takve ‘kazne’ i postupanje ne samo što direktno ugrožavaju život žena, već šalju i poruku kako nasilje nad ženom nije ozbiljan zločin. Žena koja je prijavila nasilje s pravom shvaća da nije zaštićena, da se zlostavljač brzo vraća kući, još agresivniji i spreman da ubije.

Pozivamo vas da nam se pridružite na iduće načine:

• obzirom na to da će većina nas iz uže organizacije imati uloge redarki na akciji, potrebno nam je dvadesetak osoba koje se s priličnom sigurnošću mogu obvezati na sudjelovanje 6. veljače od 11 sati na način da stoje unutar obrisa i drže po transparent kroz tih sat vremena;
• pozivamo vas da podržite akciju svojim dolaskom bez obzira na držanje transparenata;

• pozivamo vas da akciji kao udruge pružite službenu podršku koju ćemo navesti u medijima, što ovoj i budućim akcijama omogućava veću vidljivost u javnosti;

• pozivamo vas da nam se javite ako želite sudjelovati u organizaciji, a i svi konstruktivni prijedlozi i komentari su dobrodošli.

Molimo vas da nam svoje sudjelovanje i način na koji želite sudjelovati potvrdite na na e-mail: preuzmite.odgovornost@gmail.com

Pratite nas i putem FB grupe u kojoj možete pronaći i više informacija o akciji: https://www.facebook.com/events/1723925481176416/

*Prosvjednu akciju organizira novoformirana i neformalna Inicijativa ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’, uz podršku relevantnih udruga. Neposredan povod osnivanju Inicijative i akciji su učestala ubojstva žena od strane bliskih osoba tijekom protekle i početkom ove godine, koja se kao i svih prethodnih godina događaju uslijed neodgovornosti i propusta nadležnih institucija i cijeloga društva koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem omogućava ubojstva žena*

Organizacijski odbor:

Sanja Kovačević, Elizabeta Matković, Ines Minđek, Ana Mrvoš, Eva Mrvoš, Martina Horvat, Martina Nekić, Otilia Široka, Jelena Tešija, Josipa Tukara i Ivana Živković.

Puno pozdrava!