MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA 2017

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama: Hitno ratificirati Istanbulsku konvenciju

 

grupna slika

Petu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnoga društva organiziraju kampanju “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution – Solidarnost sa ženama s invaliditetom”, u kojoj sudjeluju žene i muškarci u više od 200 zemalja. Riječ je o kampanji kojom se podsjeća na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u svijetu. “I da jedna od tri žene bude pretučena ili silovana tijekom svoga života – to je milijarda žena i djevojčica”, drže organizatori Kampanje. Ove godine kampanja je održana 14. veljače od 12 do 13 sati u Zagrebu, na Trgu Europe, između ostalog i kao solidarnost sa ženama s invaliditetom, a posebice kako bi se progovorilo o višestrukom nasilju nad ženama s invaliditetom i pokazala solidarnost u borbi da se položaj žena s invaliditetom promijeni.

milijaradaHrvatska nije iznimka. Prošle je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera. Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava ili žive kao prekarne radnice. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja u ratu, žene izbjeglice i migrantkinje dodatno su stigmatizirane. Manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice i Romkinje višestruko su marginalizirane.
Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Milijarda ustaje 2017. ima za središnju temu ekspoloataciju žena i izgradnju globalne solidarnosti – dok nasilje ne prestane!“, ističu iz Organizacijskog tima kampanje.

Među ukazivanja na nasilje na Europskom trgu su organizatori pozvali Vladu i premijera Andreja Plenkovića da hitno ratificiraju Istanbulsku konvenciju kako bi se počela primjenjivati i kako bi se uspostavili standardi zaštite žena.

Inicijatorica kampanje One Billion Rising Eve Ensler povodom predstojeće OBR kampanje ističe da: “Nema revolucije bez solidarnosti. Ne možemo postići promjenu sustava – promjenu načina mišljenja i struktura koje podržavaju nasilje, promjenu svijesti oko razumijevanja nasilja, odbacivanje patrijarhalnih vrijednosti i kulture, promjena u politici koje na žene utječu ekonomski, socijalno, seksualno, fizički, emocionalno… Ne možemo zaustaviti ponavljajuće obrasce kontrole, opresije i eksploatacije – SAME/I. Solidarnost je ključna za povezanost”

Kampanju organiziraju Centar za ženske studije, SOIH – Zajednica saveza osoba s puštanje balonainvaliditetom Hrvatske, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – centar za seksualna prava, Organizacija mladih Status M, Are you Syrious?, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske, Roditelji u akciji – RODA, Solidarna – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Udruga za samozastupanje, Udruga za samozastupanje, uz plesnu podršku Glas Hrvatske web. Na kraju pušteni su crveni baloni u zrak u znaku da ljubav prevlada svijetom.

Zagreb, 14. veljače 2017.