Romi žele u većem broju u sigurnosne agencije

Članovi romske nacionalne zajednice u Srbiji žele biti što više zastupljeni u sektoru sigurnosti države, ne samo u Ministarstvu unutarnjih poslova, već i u Ministarstvu obrane, Sigurnosnoj – informativnoj agenciji i Upravi carine.

O inkluziji Roma u ove službe govorilo se na Zlatiboru unutar skupa koji je organizirala Asocijacija europskih policajaca romske nacionalnosti, a Nenad Tairović, predsjednik Asocijacije i ovlaštena osoba za zastupanje interesa romske manjine u MUP-u Srbije, kaže ne postoje više prepreke da se Romi zaposle u sve sfere sigurnosti:

“Radit ćemo na tome da se broj pripadnika i pripadnice romske nacionalne manjine u ovim službama u narednom razdoblju poveća, jer dobili smo podatak da su pripadnici romske nacionalne manjine sve obrazovaniji u odnosu na razdoblje od prije desetak godina, a to govore i činjenice na terenu . Vidi se da Romi idu KRUPINA koracima kada je sfera obrazovanja u pitanju i radit ćemo na tome da se broj Roma i Romkinja poveća u svim službama sigurnosti Srbije “, naveo je Tairović.
Interes romske zajednice za rad u policiji je ogromno, pa su Vlada Srbije i Ured za ljudska i manjinska prva pokrenule niz natječaja za osnovnu policijsku obuku. Na području cijele Srbije već je obučeno 280 kandidata, a ima zainteresiranih i na području Policijske uprave Užice.

“Imali smo veliki broj prijavljenih kandidata, imali su obuke i, naravno, Romi su sudjelovali kao i svi drugi kandidati koji su morali proći određene testove i provjere. Nažalost, prethodnim natječajem nitko od Roma nije prošao, a očekujemo sljedeći natječaj na kojem će vjerojatno biti veći broj kandidata i kandidatkinja Roma, također očekujem da će tada proći veći broj Roma ovu osnovnu policijsku obuku “, konstatirala je Dragica Jeftović, načelnica užičke Policijske uprave .

Mladi Romi i Romkinje i dalje će imati šansu da idu na obuku, a zatim polažu kvalificirane ispite kao uvjet da počnu raditi u nekoj od službi sigurnosti u Srbiji, a sve te vrste obuka, seminari i natječaji obuhvaćeni su dvogodišnjim akcijskim planom inkluzije Roma u državne službe sigurnosti. Financijska potpora dobivena je od Ureda OESS-a za Srbiju.