SILOVALI, PALILI I DALI MU DA PIJE URIN

Odgajatelj je kriv:Dječaka (13) silovali, palili i dali da pije urin.

U rujnu 2010. godine dvojica štićenika jednog Doma u Istri iživljavali su se nad trećim, tada 13-godišnjakom, kojeg su prisiljavali da pije urin, palili upaljačem… Sud je noćnom odgajatelju izrekao uvjetnu kaznu

Noćni odgajatelj (62) u jednom Domu za odgoj djece u Istri, osuđen je  zbog nesavjesnog rada u službi. Naime, za vrijeme njegove smjene s 29. na 30. rujna 2010. godine u Domu došlo je do grubog psihičkog i fizičkog zlostavljanja 13-godišnjeg štićenika romske nacionalnosti.

Njega su 15-godišnjak i 12-godišnjak, također štićenici Doma, između 22 i 2 sata ujutro tetovirali, tjerali ga da pije urin i palili ga upaljačem po trbuhu. Sve su i snimili mobitelom, javlja Glas Istre.

Odgajatelj je kriv, zaključio je sud, jer je bio svjestan da ako neredovito obilazi spavaonice da bi moglo doći do povrede prava jednog od štićenika. Iako on tvrdi da je obilazio spavaonice redovito, svakih sat vremena, sud ističe da nije bilo dovoljno ‘prošetati’ po hodnicima. Prema njegovom iskazu, sva svjetla u spavaonicama bila su ugašena, a djecu je obišao još jednom oko 1 sat ujutro i potom svakih sat vremena. Izrečena mu je uvjetna kazna – deset mjeseci zatvora koje neće odslužiti ako u roku od godine dana ponovno ne počini kazneno djelo.

Sporne večeri, tvrdio je na sudu, otključao je velika vrata hodnika i tiho hodao ne bi li čuo nekakvu buku u spavaonicama. S obzirom na to da je bio mir, zaključio je da ne treba ulaziti u spavaonice i remetiti noćni mir djece. Nitko mu od dnevnih odgajatelja nije rekao ništa, a ni u zapisniku nije bilo nikakvih bilješki da bi na nečije ponašanje trebao pripaziti.

Zlostavljani dječak je jutro poslije zlostavljanja sišao na doručak kao i inače, lijepo pozdravio i doručkovao. Nije rekao ništa o tome što se dogodilo prošle noći.

Sud je ipak presudio odgajatelju i ustvrdio da mu je obrana neosnovana. Nisu prihvaćeni ni iskazi štićenika Doma koji su tvrdili da se iz sobe u kojoj se odvijalo zlostavljanje ništa nije čulo.

Na leđima mu nožem ispisali ‘DRUKER’

Nesretni dječak i prije je bio žrtva zlostavljanja u drugom domu na jednom otoku. Tada su ga brutalno pretukli i željeznom šipkom mu polomili kosti stopala i teško ozlijedili glavu. Na leđima čikovima i nožem ispisali su mu riječ ‘druker’. Četrdeset dana je proveo u bolnici.

Izvor24 sata

Autor: Tina Ozmec-Ban-

Četvrtak, 16.05.2019.