SVJETSKI DAN ROMA

 

DANAS JE SVJETSKI DAN ROMA!
ČESTITAMO SVIM ROMIMA U SVIJETU!
Na današnji dan 8. travnja održan je Kongres Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u London, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma. .Na ovaj dan donesene su vrlo bitne i dragocjene odluke za romsku zajednicu. Rad Kongresa bio je organiziran kroz radnih skupina koje su se bavile određenim pitanjima: jezikom, obrazovanjem, kulturom, socijalnim pitanjima i ratnim zločinima.

Radna skupina koja se bavila jezičnim pitanjem usvojila je važnosti jezika jer mogu se međusobno razumjeti  te zaključila da je romski jezik (romani chib)  jedina spona koja spaja sve grupacije Roma, te su donijeli odluku i da romani chib bude službeni jezik..

  1. travnja 1971., predzadnji dan Kongresa, donesene su povijesne odluke Kongresa koje su značajneza ovu zajednicu: Usvojena je zastava – plave i zelene boje sa crvenim koratačem, himna- usvojena je pjesma „Gelem, Gelem“ tekst je napisao Žarko Jovanović u suradnji s Janom Cibul. Dok treća važna odluka da se naziv Rom (u prijevodu čovjek) upotrebljava umjesto naziva „Ciganin“.