Mladi Romi u Kutini učili o sigurnosti u prometu

Rad s romskom djecom koji uključuje cijeli niz aktivnosti, važan je dio projekata socijalnog uključivanja Roma koje već niz godina provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Zbog toga je ovaj tjedan u Pučkom domu u Kutini održano predavanje za mlade Rome o sigurnosti u prometu i radionica bajaškog jezika.

Mobiliziranje romske zajednice, osobito djece, važno je radi njihovog što lakšeg uključivanja u obrazovne procese, a kasnije i za bolje mogućnosti na tržištu rada, rekla je Jasmina Papa, voditeljica programa Socijalno uključivanje pri UNDP-u. Tako su do sada održane informatičke radionice, edukacije pisanja životopisa radi što lakšeg pronalaska posla, predavanja o sigurnom korištenju interneta i dr., a sada je pažnja posvećena odgovornom ponašanju u prometu.

Naime, iako je bicikl često prijevozno sredstvo, biciklistima često nedostaje osnovno poznavanje prometnih pravila zbog čega ugrožavaju sebe, ali i ostale sudionike u prometu. Zbog toga je u suradnji s Policijskom postajom Kutina održano predavanje na tu temu, na kojem je sudjelovalo dvadesetak mladih Roma. Zoran Mrvoš, djelatnik Policijske postaje Kutina, rekao je kako se ovakve akcije provode i po osnovnim školama, a pokazale su se jako uspješnima jer djeca brzo usvajaju naučeno.
Nakon predavanja uslijedila je radionica bajaškog jezika, a riječ je o nastavku aktivnosti započetih u Tehničkoj školi Kutina koja je uključena u projekt stvaranja Romske knjižnice s ciljem očuvanja romskog jezika i kulture. Marijana Kapetanović koja radi na ovom projektu izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom projekta, a najavila je i nove aktivnosti u budućnosti.

Rad UNDP-a na području Kutine vezan je za projekt „Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma u Hrvatskoj“ koji se provodi zahvaljujući financijskoj podršci fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške i uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Cilj projekta je jačanje kapaciteta tijela regionalne i lokalne samouprave za uključivanje Roma na lokalnoj razini u šest županija s najvećim brojem Roma.

UNDP HRVATSKA