Zaboravljeni Štitarski romi

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Vijećem Europe i Human Rights Film Festivalom organizirali su okrugli stol i projekciju filma u kino Europa, s ciljem povećanja vidljivosti romske populacije u društvu i otvaranja prostora šireg dijaloga, osobito o zanemarenim aspektima povijesti Roma.

U okviru kampanje Vijeća Europe ‘Dosta! – Oslobodimo se predrasuda, upoznajmo Rome’, posvećene borbi protiv diskriminacije i društvenih predrasuda prema pripadnicima romske nacionalne manjine, predstavnica Vijeća Europe Clementine Trollo-Bailey predstavit će mrežnu stranicu posvećenu genocidu nad Romima i Sintima. Povijesno zanemarivanje progona Roma u Drugom svjetskom ratu odražava diskriminaciju i isključenost s kojom se pripadnici romske nacionalne manjine i danas suočavaju.

Ovom prigodom u kinu Europa prikazan je dokumentarni film ‘Štitarski romi’, autora Šime Dominkovića. Film govori o sudbini pripadnika romske zajednice koji su živjeli u Štitaru oko 150 godina, te zločinima koji su nad njima počinili totalitarni režimi. Ni 70 godina nakon Drugog svjetskog rata genocid nad Romima nije adekvatno istražen.

E.M