Indira Bajramović

Indira Bajramović rođena je 28.01.1968. godine u Jajcu

“Teško je biti žena u Bosni i Hercegovini, a kada se rodite kao Romkinja onda vam je život dvostruko teži.”

Još kao dijete maštala sam da živim slobodno kao Romi, da sam stalno u pokretu, da se pokrijem “nebeskim svodom”, da igram i pjevam uz vatru u hladnim novembarskim noćima, da ne idem u školu, da me nije briga hoće li moja odjeća poslije igre biti čista, bila sam dijete… Kako sam starila uvidjela sam kako moje naivno poimanje života Roma krije mnogo tuge, mnogo više borbe za ono što sam ja dobijala “pod normalu”, ali valjda zato i postoji starost da postanemo mudriji.

Jedna osoba naučila me o borbi za prava Romkinja više nego svi seminari i sve knjige o Romima, koje sam u tinejdžerskim danima prosto “gutala”

Stalna šikaniranja, koja su doživljavala romske porodice, kako od bh. institucija, tako i od građana/ki, probudila su u Indiri želju da zajedno sa svojim poznanicama osnuju u Tuzli Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost”. Indira priznaje da je bila svjesna da borba za bolji položaj romskih žena neće biti laka i da će trebati mnogo raditi, ali je uspjela okupiti žene “koje slično misle kao ona”. Udruženje je registrovano u februaru 2001. godine kao prvo žensko romsko udruženja u BiH, a danas je iza njih 70 uspješno realizovanih projekata!